Prima pagina » Conditii de Garantie pentru ecranele LCD/TFTConditii de garantie pentru monitoarele TFT - Pixeli Morti

Introducere

Unele specificatii ale producatorului, referitoare la timpul de reactie, raportul de contrast, unghiul de vizualizare si frecventa de reîmprospatare a imaginii pot fi gasite cu usurinta. Altele, însa, precum pixelii morti sunt mai greu de gasit. De fapt, acesta este un subiect sensibil pentru producatorii de ecrane plate, politicile privind garantiile acordate variind considerabil.

Daca intentionati sa achizitionati un ecran în viitorul apropiat, acordati o atentie sporita procedurilor de înlocuire de catre producator. În situatia în care ati achizitionat deja un monitor LCD si sunteti multumiti, sau sunteti nevoit sa apelati la garantie, va prezentam procedurile urmate de catre producatori.

Viitorul tuturor monitoarelor LCD

Evolutia de la tehnologia CRT (ecranele cu tub ) la LCD determina identificarea cel putin a unei probleme majore ; pixelii morti. Asemenea tuturor produselor industriale, monitoarele LCD se aliniaza câtorva norme. Una dintre cele mai importante se refera la organizatia internationala ISO, care a initiat asemenea norme precum ISO 9002. Aplicabila monitoarelor LCD este si norma 13406-2, de unde se pot desprinde câteva caracteristici ale monitorului ; timpul de raspuns, unghiul de vizualizare, raportul de contrast, luminozitatea etc.

Bazându-se pe faptul ca un ecran cu cristale lichide nu are cum sa fie perfect, ISO 13406-2 introduce reguli ce privesc pixelii defecti corelati cu marimea ecranului.


Ce este un pixel mort?

Normele definesc trei tipuri de defecte. Tipul 1 se refera la pixelii situati în pozitia superioara, în timp ce tipul 2 se refera la pixelii situati în pozitia inferioara a ecranului. În alta ordine de idei, aceasta corespunde cu pixelii care ramân albi sau negrii indiferent de modul în care este afisata imaginea. Poate sa para nefiresc, dar aceasta situatie este compensata de luminozitatea pixelilor din împrejur, minimalizând acest defect. Ramâne un singur tip de pixel mort...

Intend
Tipul 3 se refera la sub-pixel. La o privire mai atenta a monitorului veti putea observa cum fiecare pixel este format din trei sub-pixeli : rosu, verde, albastru. Un al treilea tip de defectiune se refera la proasta functionare a unuia din acesti sub-pixeli rosu, verde, albastru. De aceasta data rezultatul se manifesta pe ecranul dumneavoastra printr-un punct suparator rosu, verde sau albastru.

ISO a raspuns la întrebarea noastra referitoare la rata de defectiune privind monitoarele LCD. Norma a fost dezvoltata pentru ecranele de mici dimensiuni de genul celor de 15" proiectate pentru profesionisti. Însa de atunci, monitoarele LCD sunt omniprezente, aparând modificari atât în ceea ce priveste dimensiunea cât si rezolutia acestora. În ceea ce priveste rezolutia, aceasta s-a modificat de la 1024 x 768 pentru 15" LCD, la 1280 x 1024 pentru 17 si 19", la 1600 x 1200 pentru 20 si 21", si în sfârsit la 3840x2400 pixeli pentru modelul de top al liniei 22".

Ce spun normele
Norma ISO 13406-2 defineste 4 tipuri (categorii) de monitoare. Cea mai buna, clasa 1, nu accepta nici o defectiune. Cea mai rea, clasa 4, autorizeaza existenta a pâna la 549 de erori pentru monitoarele de 15", si 1344 pentru pixeli si sub-pixeli pentru monitoarele de 20". Din fericire nici un producator nu utilizeaza aceasta clasa, marea majoritate utilizând clasa 2 în stabilirea garantiilor.

Intend
Studiu de caz: Sony

Sony aplica strict norma ISO de clasa II. Monitoarele de 17" sunt echipate cu panouri de 1280 x 1024 având: 1280 x 1024 = 1 310 720 pixeli.

Tipul 1: 2 x 1 310 720 / 1 000 000 = 2,62144 pixeli morti acceptati
Tipul 2: 2 x 1 310 720 / 1 000 000 = 2,62144 pixeli morti acceptati
Tipul 3: 5 x 1 310 720 / 1 000 000 = 6,5536 pixeli morti acceptati

În consecinta pentru tipul 1 de erori, vor fi acceptati 2,62144 pixeli albi.
2 pixeli albi, Sony nu va schimba monitorul.
3 pixeli albi, numarul maxim de pixeli defecti este depasit, Sony schimba monitorul.

Deci potrivit acestei reguli Sony va va schimba monitorul daca aveti:
3 pixeli albi, sau
3 pixeli negri, sau
7 sub-pixeli defecti

În situatia în care monitorul dumneavoastra are 2 pixeli albi, 2 pixeli negri si 6 sub-pixeli defecti, Sony ar putea preciza ca se afla înca în limitele normei si sa refuse înlocuirea monitorului.
Norma se aplica la monitoarele de 15, 17, 19, 20 si 21"
Aplicabila la diferite dimensiuni ale monitoarelor, Clasa II de toleranta autorizeaza urmatorul numar de pixeli defecti:

Intend
Implicit monitoarele LCD sunt de Clasa I.
În conditiile în care un monitor prezinta certificarea ISO 13406-2, dar producatorul omite sa mentioneze Clasa monitorului, se poate considera ca fiind de Clasa I. În aceste conditii monitorul dumneavoastra nu ar trebui sa aiba nici un pixel mort.
ISO 13406-2:2001 mentioneaza faptul ca un monitor LCD se considera a fi de Clasa I atâta timp cât nu este mentionata nici o alta Clasa de catre producator.
Acum sa vedem ce spun producatorii:

A, B, C : Acer, Apple, BenQ...

Intend
Intend
Apple : Pâna acum Apple s-a preocupat în mod individual de problema pixelilor morti. Chiar daca reactia cititorilor nu a fost atât de rea, gasim cel putin ciudat cum acel client Apple nu a beneficiat nici macar de un minimum de reactie.
Acest aspect tocmai s-a schimbat în prezent. Noua pozitie oficiala mentioneaza : Monitoarele Apple îndeplinesc specificatiile ISO 13406-2. Orice client preocupat de anomaliile privind pixelii sa contacteze un reprezentant autorizat de service Apple.

Intend
Intend
Intend
BenQ a fost unul din putinii producatori ce nu au raspuns provocarii noastre privind problemele legate de pixelii morti. Azi, analizând pozitia lor întelegem de ce. Sunt singurii care nu folosesc clasa 2 a normei ISO, ci Clasa 3 pentru produsele nou intrate: cele din seria T. Cu aceasta serie numarul pixelilor morti acceptati explodeaza.
Am gasit norma 2 neadecvata, dar utilizarea clasei 3 ne-a socat. Aceasta alegere se afla în contradictie cu politicile unui producator care încearca sa îminga produsele spre o imagine a calitatii. Aceasta atitudine reprezinta o rusine pentru producatorul de monitoare LCD, în conditiile în care aceste produse sunt destinate publicului larg. Speram în schimbarea de catre cei de la BenQ a acestei politici privind pixelii morti.

Intend
Intend
D, E, F : Dell, Eizo, Formac...

Intend
Daewoo Da si nu pentru raspunsul la întrebarea daca se schimba monitorul în conditiile în care pixelii se afla în mijlocul monitorului 2/2/4 apoi 3/3/5 pentru monitoarele de 15", 3/3/7 apoi 5/5/8 pentru monitoarele de 19", Politica Daewoo a cunoscut schimbari dar nu într-un sens pozitiv. Unii cititori au semnalat probleme privind înlocuirea monitoarelor Daewoo.

Intend
Intend
H, I : HP, Hyundai, Iiyama...

Intend
GNR În urma cu doi ani reprezentantul francez mentiona într-o convorbire telefonica inexistenta unei politici privind pixelii morti. Azi politica s-a schimbat mentionând termeni mai rezonabili.

Intend
Hercules : Acest producator francez si-a încetat productia în acest an. Este o pierdere din perspective faptului ca Producerea ProphetView a placut. Desi ei nu mai comercializeaza monitoare, cele achizitionate pâna acum beneficiaza de garantie. Acesta este motivul pentru care Hercules este present în acest articol.

Intend
Intend
Intend
Hyundai :Acest producator admite existenta unei flexibilitati mai mari decât politica privitoare la pixelii morti. Însa principala problema a celor de la Hyundai este reprezentata, potrivit utilizatorilor, de proastele servicii post vânzare. Din pacate monitoarele sunt schimbate cu întârzieri majore.Unul din cititorii nostri a fost nevoit sa astepte 6 luni pentru a intra în posesia unui nou monitor ! Speram ca aceasta situatie sa nu dureze si în calitate de producatori îsi vor eficientiza conditiile de acordare a garantiei.

Intend
Intend
J, K, L : LaCie, LiteOn, LG...

Intend
Intend
Intend
Intend
M, N, O : Medion, Nec, Neovo...

Intend
Intend
Intend
Intend
P, Q, R : Packard Bell, Philips, Proview...

Intend
Intend
Philips: Philips mentioneaza ca începând cu luna aprilie unele din noile LCD-uri nu vor mai oferi garantie pe pixelii albi ci pe restul. Indiferent daca sunt negrii, albi, colorati, toti pixelii vor fi acoperiti de aceasta noua garantie. Aceasta noua garantie acopera monitoarele B2B, B2C, 170B6, 170P6, 190B6, 190P6, 170X5 si 190X5 .

Referitor la alte produse situatia este oarecum înselatoare. Aici se afla politica Philips :

15", 17" & 20" LCD:

Nivelul acceptat este inferior la:
- 4 sub pixeli stralucitori
- 2 sub pixeli stralucitori continuu
- 0 pixeli albi (care corespunde la 3 sub pixeli stralucitori)
- Distanta între 2 puncte defecte superioare distantei de 15 mm
- numarul pixelilor defecti situati pe o raza de 20mm fata de centru în interior la 3
- totalul oricarui tip de pixeli stralucitori morti inferior lui 4


19" & 23" LCD:
Nivelul acceptat este inferior la:
- 3 sub-pixeli stralucitori
- 2 sub-pixeli stralucitori continuubright contiguous

- 0 pixeli albi (corespunzatori la 3 sub-pixeli)
- distanta între 2 poncte defecte stralucitoare superioare celor 25mm

Totalul oricarui tip de pixel stralucitori morti inferior lui 3

Ar reprezenta un lucru pozitiv daca Philips ar simplifica aceasta politica. Trebuie sa fie înselator de exemplu pentru serviciile post-vânzare sa explice de ce nu pot onora garantia datorita distantei dintre doua puncte cu defect superioara valorii de 15 mm.

Intend
Intend
Intend
Intend
Intend
S Z : Samsung, Sony, ViewSonic...

Intend
Intend
Sharp ofera doua monitoare LCD 20". În topul liniei de productie politica privind pixelii albi este 0. Acesta este motivul pentru care 2 raspunsuri sunt incluse în tabel.

Intend
Intend
Intend
ViewSonic si-a schimbat politica privitoare la pixelii morti. Din primavara trecuta, nu ofera garantie pentru pixelii morti albi sau negrii. Pentru sub-pixeli, ViewSonic ramâne la norma ISO 13406-2.

Intend
Intend
Intend
Concluzii
Principala întrebare: De ce nu o garantie "zero pixeli morti"? Toti producatorii au mentionat faptul ca preturile monitoarelor vor creste. Acest raspuns ne conduce catre o alta întrebare : Câte monitoare sunt afectate de aceasta problema ? Este oare adevarat ca unul din doua monitoare ?Chiar daca este destul de dificil de obtinut date oficiale, unul dintre producatori ne-a mentionat ca aproximativ 3% din monitoare au probleme cu pixelii morti. Acesta este un numar mic si daca ar fi sa creditam un astfel de raspuns pozitia producatorilor cu privire la potentialul de crestere al preturilor nu pare a fi o afirmatie viabila...

Magazine care ofera banii înapoi
O posibilitate ar fi sa va cumparati monitorul LCD dintr-un magazin ce va garanteaza înapoierea banilor. În conditiile în care este gasit vreun pixel mort, îl veti putea returna fara a fi necesar sa contactati producatorul.

Ultima Optiune: serviciile post-vânzare
Este posibil ca pixelii morti sa apara dupa expirarea termenului de garantie, si un singur pixel mort este suficient sa va compromita monitorul. Ultima posibilitate este contactarea producatorului pentru serviciile post-vânzare oferite. Sfatul nostru este sa ramâneti calmi si politicosi. Explicati disconfortul cauzat de aparitia unui pixel mort pe ecranul monitorului dumneavoastra. Unii dintre producatori vor raspunde ca potrivit normei ISO nu sunt nevoiti sa înlocuiasca monitorul, dar ca sunt de acord cu unele concesii în conditiile în care pixelii morti sunt situati în mijlocul ecranului. Daca pixelul este situat pe margine situatia e si mai dificila.

Viitorul?
ISO mentiona anul trecut ca exista preocupari pentru o noua versiune a normei lor. Desigur credem ca monitoarele LCD ar trebui sa aiba garantie zero privitor la pixelii morti, sau cel putin aceasta ar trebui aplicata pentru pixelii morti stralucitori. Pixelii negrii permanenti sunt mai putin deranjanti uneori chiar invizibili. Speram de asemenea ca aparitia noilor versiuni vor aduce noi reguli legate de timpul de raspuns si noi masuratori ale ratei de contrast.

 

Inapoi Top
Curs Valutar
Space
Space
eur EURO 4.659 RON
Space
usd USD 3.789 RON
Space
Producatori
Vedeti tot
Carduri
MasterCard VISA MobilPay
Preturile afisate includ TVA si TIMBRU VERDE ! Imaginile sunt cu titlu informativ si nu implica obligatii contractuale !
border0 intel border6 Asus Gold Partner border8 Toshiba border2 dell border3 lenovo border4 cisco border5 xerox border7 nikon border8 amd border9
border21 Bitdefender Antivirus border22 http://www.tendacn.com/ro/ border28 http://www.skyprint.ro/ border23 kaspersky border24 panda border25 trendnet border26 http://www.avtech.com.tw/ border28 http://www.epson.ro/ border29
shopmania
Calculator & Laptop
Powered by PHPMass Shopping Cart
Copyright ® 2004 - 2018 Intend Computer - Cluj-Napoca
Calculatoare, Sisteme Complete, Componente PC, Notebook-uri, PDA-uri, MP3 Player-e, Camere Foto - Video, Monitoare,
Echipamente Retea, Imprimante, Multifunctionale, Software, Servicii